nieuws

|
15 juni 2015

Vrede is het belangrijkste dat er is. Dichtbij en veraf, maar ook en vooral innerlijke vrede.

Leki, meter van de campagne

Karoline Kamosi, beter bekend als Leki, kiest ervoor om meter te worden van deze campagne. Waarom? Omdat er niets belangrijker is dan vrede, hier en in Congo, waar mijn roots liggen, vertelt Leki ons.

We stelden haar enkele vragen.

Vanwaar komt de naam Leki eigenlijk?

Leki betekent eigenlijk “benjamin of kleintje” in het Lingala, wat meteen mijn Congolese roots verklapt. Het was één van mijn oudere zussen die me op een bepaald moment zo begon te noemen.

Voor de mensen die je nog niet kennen, vertel eens kort iets over jezelf.

Ik ben een zangeres die vooral zwoele r’n’b en hiphopmuziek maakt. De muziekmicrobe heeft me vanaf heel jonge leeftijd bekropen. Daarnaast heb ik door de jaren heen diverse programma’s gepresenteerd op de radio, zoals recentelijk nog als één van “de Madammen” op Radio 2. Ik was host van diverse programma’s op onder andere VTM & JIM. Mijn eerste passie is en blijft echter muziek. Maar ik ben de laatste tijd wel losgekomen van het nauwe genre ‘hiphop’. Ik ben me muzikaal meer aan het ‘opentrekken’ en daar heeft Congo alles mee te maken.

Want naast het feit dat mijn roots daar liggen, verblijf ik er de laatste tijd veel omdat ik er zelf een ontwikkelingsproject heb lopen met Nanda vzw. De muzikale ritmes die ik daar opvang inspireren me en neem ik mee. Ze zinderen door mijn nieuwe muziek. Zoals in het liedje “le Congo” dat je ongetwijfeld gedurende de campagne wel eens kan meepikken.

Waarom vind je deze campagne zo belangrijk dat je er je schouders wil mee onderzetten?

Waarom?! Wat zijn we zonder vrede? Niets. Ik heb veel toffe dingen mogen doen in mijn leven, maar heb ook veel onvrede gekend. Vrede is het belangrijkste dat er is. Dichtbij en veraf, maar ook en vooral innerlijke vrede. Ik heb er mijn persoonlijk missie van gemaakt om vrede en balans te vinden. Dus als ik een dergelijke boodschap mee kan verspreiden en haar ook kan opentrekken naar ruimere internationale thema’s, waarom zou ik dat dan niet doen.

Zoals ik al zei, heb ik enkele jaren terug de vzw Nanda opgericht met als doel het bevorderen van de volksgezondheid in Congo. Het eerste project van Nanda waarmee we nu volop bezig zijn, is de bouw van een gezondheidscentrum in het dorp Malambu-Nzadi in de provincie Bandadu, op 300km van Kinshasa. Hiervoor werven we nog steeds fondsen. Bijzonder aan deze plek is dat dit het laatste front was bij de opstand in 1996 tegen Mobutu, die begon in Oost-Congo. De gevolgen hiervan zijn nog tot op vandaag voelbaar.

Om maar te zeggen dat wanneer er nu conflicten zijn in het Oosten van het land die voelbaar zijn in het hele land. In de hele regio zelfs. Al was het maar door de talloze mensen die moeten vluchten op zoek naar een veilige plaats en een nieuw leven. Maar ook het feit dat prijzen, bv. in Kinshasa, de hoogte in schieten en plots kunnen vervierdubbelen. Als je tot dan nog nét kon overleven, kun je je inbeelden wat de gevolgen zijn. En tot slot mogen we ook niet vergeten dat mensen die zware conflicten hebben meegemaakt trauma’s hebben opgelopen die ze mogelijk de rest van hun leven meedragen.

Wat heeft dit conflict in Oost-Congo te maken met ons leven hier?

Veel. Ook hier leven spanningen tussen de verschillende bevolkingsgroepen uit die regio. Maar in de eerste plaats heeft het te maken met het feit dat wij als Belgen, als Europeanen hier een rol in te spelen hebben. Denk maar aan de manier waarop de handel in grondstoffen verloopt en ervoor zorgt dat de oorlog nog wordt aangewakkerd. Grondstoffen die in mijn en jouw gsm, smartphone of tablet terechtkomen.

Vrede begint en eindigt uiteindelijk bij jezelf.

partners