kalender

woensdag, 2 oktober, 2019 - 20:00

 

150 jaar Gandhi

Op 2 oktober 2019 zal het 150 jaar geleden zijn dat Mohandas Karamchand Gandhi als jongste zoon werd geboren in Porbandar, een havenplaatsje aan de Arabische Zee in de huidige provincie Gujarat. Naar Indiase maatstaven was zijn familie welgesteld. Zowel zijn grootvader als zijn vader waren minister van de koninklijke staat Porbandar en behoorden tot een kaste die bekend stond om haar (inter)nationale handelsgeest. De kooplieden dank(t)en hun commercieel succes aan hun eenvoudige levenswijze. Zijn naam betekent ‘handelaar in parfum of kruiden’.

Gandhi werd grootgebracht volgens de ideeën en gebruiken van de Hindoe-religie. Roken, het eten van vlees en het drinken van alcohol waren niet toegestaan. Er was niets bijzonders aan de jonge Mohandas, behalve misschien dat hij heel verlegen, onzeker en ernstig was. Hij had geen bijzondere talenten en bleef op school wat onder de middelmaat. Niets liet vermoeden dat “komende generaties nauwelijks zouden kunnen geloven dat iemand als hij ooit in levende lijve hier op aarde is geweest”, dixit Albert Einstein.

En Martin Luther King zou later verklaren: “Wil de mensheid vooruit blijven gaan, dan is de Mahatma - wat betekent ‘grote ziel’ – onontkoombaar. Hij leefde, dacht en handelde geïnspireerd door het visioen van een mensheid op weg naar een wereld van vrede en harmonie. Als wij hem negeren is het risico voor ons”. Dat risico wil Vredeshuis Aalst niet lopen en daarom organiseren ze een academische zitting rond de vraag “Op welke manier kan Gandhi ook vandaag nog een inspiratiebron zijn?” (alsook andere activiteiten later in het najaar)

 

Programma

Met medewerking van Gie Goris (hoofdredacteur MO*). Hij is sinds december 1990 voltijds actief in de mondiale journalistiek. Regionaal is hij gespecialiseerd in Azië, inhoudelijk o.a. in de rol van cultuur en religie in het kader van conflict en menselijke ontwikkeling.

Jeroen Robbe is vormingswerker bij vzw ‘Leren, Ageren, Bewegen en Organiseren’ (LABO). Dit sociaal laboratorium ijvert voor een creatieve gemeenschap van kritische wereldburgers die dag in dag uit onze maatschappij transformeren.

Herman Wauters stond mee op de barricade tegen kernraketten en drong met vrienden de legerbasissen van Florennes en later Kleine Brogel binnen. Als voorbereiding op zijn rechtszaak ondernam hij samen met veertig anderen een vasten-tweedaagse. Dit ‘Vasten voor vrede’ groeide uit tot een jaarlijkse actie.

Jef Vermassen is Vlaanderens bekendste strafpleiter. In oktober 2004 bracht hij de bestseller ‘Moordenaars en hun motieven. Monsters of mensen?’ uit waarvoor hij 1200 moordzaken onderzocht. Twee jaar terug verscheen 'Meester, ik heb geen tranen meer. Het onbekende en miskende leed van slachtoffers'

 

Praktisch

Woensdag 2 oktober 2019 om 20u

Locatie: de feestzaal van het stadhuis van Aalst (Grote Markt)

 

 

partners