kalender

donderdag, 21 september, 2017 - 19:30

Staten-Generaal van de liefde

Op 21 september 2017, Internationale Dag van de Vrede, organiseren we met de Staten-Generaal van de Liefde, een evenement dat enkel en alleen over de liefde gaat. Het wordt een statement over liefde als individuele en maatschappelijke kracht die mensen dichter bij elkaar brengt in plaats van hen uit elkaar te drijven. Liefde die verschillen overstijgt en waardeert, liefde die onvoorwaardelijk en alomtegenwoordig is, liefde die weerbaar maakt en kwetsbaarheid toelaat, kortom een essentiële inspiratie- en krachtbron.

Traditioneel brengt een Staten-Generaal de afgevaardigden van het volk samen. De Vredesweek biedt een platform aan inspirerende bepleiters van de liefde. Laat je bezielen door Mohamed El Bachiri, Bleri Lleshi, Christophe Busch, Babs Mertens, Tom Sauer en Dalilla Hermans.

19.30 - 21.30, Bozar, Brussel

In samenwerking met MO* Magazine en KWB Laken-Jette

Met de steun van 11.11.11 en de Vlaamse Gemeenschapscommissie van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest

Schrijf je in

 

Babs Mertens

Babs verbleef in 2009 in het Syrisch klooster Deir Mar Moussa, waar de Italiaans Jezuïet Paolo Dall'Oglio zijn missie voor dialoog met de islam vorm gaf. Sinds het uitbreken van het conflict in Syrië zette Babs Mertens zich professioneel en vrijwillig in voor Syrische vluchtelingen en voor de verspreiding van het gedachtegoed van pater Paolo. Ze werkte zo mee aan de Nederlandse vertaling van het boek "Uit liefde voor de islam. In het voetspoor van de Syrische Jezuïet Paolo Dall'Oglio".

Bleri Lleshi

Toen filosoof en jongerenwerker Bleri Lleshi begon aan zijn boek over liefde werd hij vaak wat meewarig bekeken. Hij zette echter door en werd zo ‘pionier’ van een nieuw en hoognodig discours. Lleshi roept op tot ‘openheid en verbondenheid’ en bracht recent nog het boek ‘Inaya, brief aan mijn kind’ uit. Nodig hem uit voor een lezing en laat je inspireren door een drijvende kracht van het liefdevol verzet.

Mohamed El Bachiri

Mohamed El Bachiri verloor zijn levenspartner Loubna Lagquiri bij de aanslag van 22 maart 2016 in Maalbeek. Wat hij daarna deed is opmerkelijk: hij riep op tot 'een jihad van liefde'. Zijn boodschap van verzoening en hoop is een ware inspiratiebron en geeft perfect de essentie van de Vredesweek weer. Na zijn veelvuldig bekeken oproep op 'De Afspraak' en het boek dat er samen met David Van Reybrouck kwam, kan je hem ontmoeten tijdens de Staten-Generaal!

Tom Sauer

Professor Tom Sauer is professor internationale politiek aan de Universiteit Antwerpen en specialiseert zich in veiligheidsvraagstukken. In zijn nieuwe boek ‘De strijd voor vrede – En hoe we die kunnen winnen’ pleit hij tegen doemdenken en voor gezamenlijkheid. Maar daarvoor moeten we de complexe gevaren in onze wereld eerst begrijpen. Sauer belicht de rol van Rusland en duidt de problematiek van de kernwapens. Maar hij kijkt ook naar onze eigen samenleving, en naar de wegen die leiden naar radicalisering en terrorisme. Een oproep tot meer inclusie en verbondenheid

Dalilla Hermans

In 2014 schudde Dalilla Hermans ons wakker met een artikel over (in)direct racisme. Ze bracht getuigenissen die de blanke Vlamingen die de problematiek niet kennen of niet langer zagen de ogen openden. Recent schreef ze deze ervaringen neer in het boek ‘Brief aan Cooper en de wereld’. Desondanks is Dalilla niet negatief, integendeel ze is van mening dat er meer dan ooit nood is aan dialoog, aan het bouwen van bruggen.

Christophe Busch

Een expert die niet mag ontbreken als het over polarisatie gaat. Christophe Busch is directeur van Kazerne Dossin en radicaliseringsexpert. Hij is tevens stichter van Ufungu, een netwerk van experten ter bestrijding van radicalisering en polarisering. Christophe roept op om het wij-zij denken te doorbreken en het midden te versterken. Zonder in te zetten op verbinding, zal het niet lukken.

Jonas Slaats: Moderator

De voormalige Vredesweekcoördinator heeft ondertussen heel wat expertise opgebouwd en werkt momenteel bij Kif Kif, een beweging die strijdt tegen discriminatie en voor meer gelijkwaardigheid. Daarnaast engageert hij zich op zelfstandige basis voor verschillende campagnes en projecten. De inhoudelijke nadruk ligt daarbij vooral op diversiteit, interculturaliteit en maatschappelijke beweging. De ideale persoon dus om de Staten-Generaal in goede banen te leiden

 

partners