nieuws

Vouw jij ook mee voor vrede?

Oorlog en geweld maken de afgelopen jaren opnieuw sterk opgang. Nog nooit waren er zoveel mensen op de vlucht. Roep mee op om hier iets aan te veranderen! ‘Mag het wat m€€r zijn?’, zo luidt de slogan van de Vlaamse Vredesweek. Er is immers nood aan meer middelen voor vrede, ... veel meer zelfs. Vouw een kraanvogel, een symbool voor een voorspoedige en vredevolle wereld, en geef een krachtig signaal aan de nieuwe federale regering. Hoe meer kraanvogels, hoe krachtiger het signaal!

Over heel Vlaanderen motiveren we scholen, verenigingen, bibliotheken, lokale besturen… om mee tienduizenden kraanvogels te vouwen. Vouw jij ook mee?

De symboliek achter de kraanvogel

De kraanvogel, in het Japans Tzuru, is een begrip geworden over de hele wereld. Als symbool van geluk en gezondheid was de kraanvogel in het Oosten al eeuwen bekend. Volgens een legende zouden de kraanvogel en de schildpad 1000 jaar leven. Wie een kraanvogel voor iemand vouwt en het hem als geschenk geeft, wenst hem of haar dan ook 1000 jaar geluk en gezondheid toe. Zoiets als bij ons ‘en nog vele jaren’. Ook is het schenken van een kraanvogel een uiting van vriendschap. Er is ook een verhaal dat de gever 1000 gebeden opzendt voor degene, aan wie hij de kraanvogel schenkt. Wie ziek is en 1000 kraanvogels vouwt, is weer beter, zo zegt men in Japan.

Later is de kraanvogel een symbool voor de vrede geworden. Over de hele wereld worden nu kraanvogels gevouwen als symbool voor de vrede en op vredesdemonstraties ziet men ze veel. Toen in augustus 1945 de atoombom op Hiroshima was gevallen, werd een jong meisje, Sadako Suzaki, radioactief besmet. Hoewel het eerst leek alsof ze tot de gelukkigen (bij wijze van spreken dan) behoorde, die deze catastrofe goed hadden doorstaan, openbaarde zich later de ongeneselijke stralingsziekte. Sadako wilde echter niet sterven, en zij besloot 1000 kraanvogels te vouwen om weer te genezen.

Helaas haalde zij de 1000 niet en stierf, hoewel zij toen het grootste deel klaar had. Haar vrienden, die al de tijd van haar ziekte met haar meegeleefd en meegeleden hadden, zaten verslagen bij elkaar, met misschien wel die hele berg kraanvogels voor zich. Alles voor niets. Of misschien toch niet? Een ervan is toen op het idee gekomen, om al die kraanvogels te verkopen en met het geld iets te doen voor de slachtoffers van Hiroshima. Dat plan is uitgegroeid tot een wereldwijde verspreiding van de kraanvogel. Naar allerlei groepen mensen in de hele wereld werden brieven geschreven en diagrammen van kraanvogels bijgesloten, met het verzoek om ook kraanvogels te verkopen voor Hiroshima-slachtoffers. Dit gebeurde in de jaren ’50-’60. Dat is al lang geleden, maar de kraanvogel heeft daarmee zijn intrede in de wereld gedaan, nu ook als symbool van de vrede

Vouw mee

  1. Registreer je actie
  2. Vouw kraanvogels. Doe dit thuis, met vrienden, in je vereniging, op school, ... Weet je niet hoe dat precies moet? Ga dan naar dit youtubefilmpje, en vouw gewoon mee. Dat neemt welgeteld tien minuutjes in beslag (de advertenties kan je overslaan..)
  3. Zorg dat de vogels verzameld worden in de IJzertoren in Diksmuide. Stuur een mailtje naar vouwenvoorvredeatvredesweek.be om je regionaal inzamelpunt te kennen of breng ze rechtstreeks naar de IJzertoren
  4. Op 2 oktober 2019 brengen we de kraanvogels naar Brussel.

Wist je dat je een vouwpakket kan bestellen. Hierin vind je vouwpapier, een flyer met instructies en achtergrond, en een handige papieren zak om de gevouwde vogels in op te bergen. De voorraad is beperkt dus bestel jouw vouwpakket vandaag nog!

partners